Workshops voor kinderen en volwassenen

Word zelf ook een verhalenheks!

Voor kids

In de workshop Hoe word ik een verhalenheks? Laat Christien Boomsma kinderen de wereld zien door de ogen van een verhalenheks. Samen met de kinderen gaat ze op zoek naar de spannende avonturen die zich verstopt hebben achter het vleugeltje van een vlinder, een mooie steen of een plukje hondenhaar dat is blijven hangen aan een struik.

Want dat vleugeltje kan immers net zo goed een stukje jurk zijn van de elfenprinses. Die steen kan stiekem een drakenei zijn. En dat plukje haar? Brrrr….

Natuurlijk leest ze voor uit het prentenboek De Verhalenheks, met de kleurrijke en fantasievolle illustraties van Iris Compiet. Kinderen knutselen eventueel hun eigen ‘brilletje met één glas’, onmisbaar op verhalen te kunnen spotten.

Maar Christien gaat ook met de kinderen zelf aan de slag om nieuwe verhalen te vinden. Die zoektocht kan op het schoolplein gebeuren, maar ook in een naburig park of speeltuin – als de tijd het toestaat.

Schoolbezoek VisvlietOok kunnen de kinderen thuis al op zoek gaan naar spannende vondsten of voorwerpen.  Een mooi gekleurd blad, de dop van een waterflesje, een verloren knikker? Alles is goed. Samen met Christien gaan de kinderen op zoek naar het verhaal.

Natuurlijk heeft Christien haar eigen mand bij zich, propvol dingetjes die ze zelf heeft gevonden. Want een echte verhalenheks is altijd op zoek.

Deze workshop is geschikt voor kinderen vanaf groep twee. De duur ervan kan worden aangepast in overleg. Boeken kan via de stichting Schrijvers, School en Samenleving (SSS). Een mailtje sturen naar Christien Boomsma kan ook. 

 

Download ook maar vast het ‘brilletje met één glas‘. Versier je hem zelf?

Knippen brilletje

Voor ouders en begeleiders

Schoolbezoek Catamaran Gron. 006klFantaseren is goed voor kinderen. Dat weten we allemaal. En dus ook dat het goed is om die te stimuleren en kinderen te helpen het te gebruiken. Maar hoe doe je dat?

Een kind vind het immers volkomen normaal om te geloven dat er een kabouter woont in dat holletje in de boom, of dat knuffels ’s nachts tot leven kome. Maar volwassenen hebben de wereld van magie en verzinsels achter zich gelaten. Voor hen is het vaak lastig het gevoel van ‘dat kan niet’ gevoel los te laten.

Maar gelukkig: fantaseren kun je leren!

Schrijfster Christien Boomsma maakte van fantaseren haar beroep: niet alleen door het maken van spannende, magische jeugdboeken, maar ook geeft ze al jarenlang workshops ‘fantastisch fantaseren’.

fantastisch fantaseren effIn deze workshop leren ouders en begeleiders van kinderen de verhalen te ontdekken die zich overal om ons heen verstoppen. Het geheel is gebaseerd op het concept uit het prentenboek De Verhalenheks.

Christien vertelt hierin over het belang van fantaseren voor kinderen, en hoe ouders en begeleiders hen hierin kunnen stimuleren of helpen.

Er is aandacht voor verschillende manieren om ook je eigen fantasie op gang te brengen en er vervolgens een verhaal van bouwen. Natuurlijk gaan de deelnemers dan ook zelf aan de slag!

Tenslotte is er aandacht voor de methode uit de Verhalenheks. We gaan zélf op zoek naar alledaagse voorwerpen om er vervolgens niet alleen een verhaal bij te bedenken – passend bij de leeftijd van het kind – maar we vullen er ook meteen een hele nieuwe verhalenmand mee!

Deze workshop duurt 1 tot 2 uur, afhankelijk van de exacte invulling en is te boeken via de stichting Schrijver, School en Samenleving (SSS). Een mail sturen naar Christien Boomsma kan ook.